Dlaczego warto jeść polskie warzywa?

jedzenie

Warto jeść owoce różnorodne ze względu na różną zawartość składników odżywczych np. jabłka mają aż ponad dwadzieścia różnych cennych dla zdrowia składników, od witamin przez pierwiastki , po przeciwutleniacze. To wszystko po to, aby zapewnić organizmowi wszelkie niezbędne składniki pokarmowe. Jeśli pozwala na to nasz stan zdrowia należy spożywać wszystkie owoce, zarówno jabłka, gruszki, jak i śliwki. Zawierają one bardzo cenne witaminy, składniki mineralne oraz stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Ponadto to są nasze rodzime owoce, a więc ich wartości odżywcze jest nie do przecenienia. Podczas jedzenia owoców i warzywa warto zadbać o odpowiednią oprawę i jeśli musimy korzystać z jednorazówek, to wybierzmy w pełni naturalne produkty, takie jak ekologiczne opakowania na wynos, słomki z makaronu, słomki słomiane, naczynia z trzciny cukrowej czy też inne biodegradowalne naczynia. Nie bez znaczenia dla zdrowia jest jedzenie owoców sezonowych i rodzimych. Owoce sezonowe wyrosły oraz zostały zebrane w aktualnej porze roku. Obecnie w sklepach możemy znaleźć prawie wszystkie owoce i warzywa praktycznie przez cały rok. Jednak to sezonowość sprawia, że są one wyjątkowo bogate w składniki mineralne witaminy czy dobroczynne do naszego organizmu związki ponadto sezonowe owoce są o wiele mniejsze i znacznie tańsze niż ich odpowiedniki, które możemy kupić w sklepach poza sezonem. Doskonale wiemy, że owoce egzotyczne, aby znaleźć się na sklepowej półce muszą przebyć długą drogę, więc są wspomagane specjalnymi substancjami. Natomiast owoce rodzime mają więcej wartości odżywczych, a ich transport do sklepu jest krótki zatem nie wymagają dodatków polepszających. W Polsce jest wiele takich owoców to np. truskawki, wiśnie czy śliwki, jagody. Tak więc wiosna i całe lato to czas kiedy do naszej diety powinniśmy włączyć jak najwięcej rodzimych owoców. Owoce te rosną obok nas i dojrzewają o aktualnej porze roku oraz obfitują w witaminy oraz składniki potrzebne nam w danym okresie.