Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

jedzenie

Warzywa i owoce w pełni lata to samo zdrowie. Te surowe i sezonowe warzywa powinny być podstawą naszej diety, podobnie jak woda którą należy pić każdego dnia.

Warzywa i owoce zawierają w sobie wartości odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowy człowiek powinien jeść je każdego dnia. Najbardziej wartościowe są surowe, ale warto je jeść także przetworzone.

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety, należy spożywać je do każdego posiłku minimum. Pamiętajmy też o tym, aby spożywać je w odpowiedni sposób. Jeśli musimy w czasie posiłku korzystać z jednorazówek, to wykorzystujmy ekologiczne opakowania jednorazowe, takie jak słomki z makaronu, słomki słomiane, naczynia z trzciny cukrowej oraz inne podobne naczynia ekologiczne. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy, z zachowaniem proporcji trzy czwarte warzyw i jedna czwarta owoców. Ze względu na większą ilość cukrów prostych w owocach powinny one być spożywane w mniejszej ilości niż warzywa. Jednak nie należy z nich całkowicie rezygnować. Oprócz witamin owoce zawierają w sobie także sole mineralne i enzymy, które pomagają zneutralizować wolne rodniki powstające w sytuacjach kryzysowych lub podczas stanów zapalnych organizmu. Ponadto stanowią źródło błonnika pokarmowego, wielu witamin, składników mineralnych, a jedzone regularnie przyczyniają się do zmniejszenia rozwoju wielu chorób takich jak cukrzyca,niektóre nowotwory czy otyłość. Najkorzystniejsze działanie owoce wykazują kiedy są spożywane na surowo bądź minimalnie przetworzone, gdyż taka forma sprawia, że zachowują najwyższe wartości odżywcze.