Regulacje unijne dot. żywności obejmujące Polskę

jedzenie

RASFF to system, który obowiązuje na terenie wszystkich krajów unijnych. W momencie gdy w czasie badań laboratoryjnych wykonywanych przez instytucje odpowiedzialne za kontrolę żywności w pewnej part asortymentu wykrywa się zagrożenie chemiczne, mikrobiologiczne czy pasożytnicze, to informacja ta rozsyłana jest od razu do wszystkich krajów unijnych, ponieważ dzisiaj praktycznie granice w Schengen nie istnieją i przepływ towarów jest swobodny, więc bardzo często konsumuje żywność produkowaną w innym kraju. Tego typu powiadomienia pojawią się również u nas i działanie służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności, polega na tym, że wadliwy produkt wycofywany jest z obrotu na terenie naszego kraju, w oparciu o listy dystrybucyjne. Podobnie czynią również kraje unijne. Przykładem takich działań jest wycofanie z rynków ośmiu krajów Unii Europejskiej jaj pochodzących z niemieckiej firmy, które zawierały związek o bardzo toksycznym działaniu, używany zwykle do dezynfekcji czy tępienia szkodliwych owadów. Nad bezpieczeństwem żywności w Polsce czuwają między innymi stacje sanitarno-epidemiologiczne, które w swoich laboratoriach przeprowadzają badania pod kątem ewentualnych zagrożeń dla żywności i zachowania jej bezpieczeństwa. To nie jedyny system o zasięgu europejskim, który obejmuje Polskę. Inną dyrektywą jest regulacja dotycząca kwestii opakowań jednorazowych. Na jej mocy wszelkie opakowania jednorazowe od przyszłego roku mają być w pełni biodegradowalne. Możemy więc pożegnać się z plastikiem, już wkrótce zastąpią go naturalne produkty takie jak słomki z makaronu, słomki słomiane, naczynia z trzciny cukrowej i inne jednorazowe opakowania ekologiczne.