Zanieczyszczenia fizyczne żywności i najważniejsze środki zapobiegawcze

jedzenie

Zanieczyszczenia fizyczne w żywności to materiały, które normalnie nie powinny się w tej żywności znaleźć i które mogą spowodować fizyczne uszkodzenie ciała człowieka np. uszkodzenie jamy ustnej. Są to m.in. ciała obce pochodzące od surowców użytych do wytworzenia produktu gotowego, na przykład pestki owoców. Ciała obce dostają się tez do żywności w trakcie procesu produkcyjnego (np. szkło albo odłamki metalowe) lub powstające w wyniku zaniedbań personelu (np. biżuteria lub włosy). Żywność może być jednak zanieczyszczona przez nas samych najczęściej podczas jej przygotowania lub przechowywania w lodówce. Dostają się do niej zanieczyszczenia biologiczne które wywołują różne choroby. Zanieczyszczenia biologiczne w żywności stanowią zagrożenia wywołane przede wszystkim obecnością mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak bakterie, grzyby, pleśn i wirusy a także trujące pasożyty i szkodniki. Jak się uchronić przed biologicznym zakażeniem żywności w przypadku przygotowywania posiłków? Warto korzystać z ekologicznych opakowań jednorazowych, takich jak słomki z makaronu, słomki słomiane, ekologiczne opakowania do zupy czy też higieniczne torby cateringowe. Dzięki nim niwelujemy niebezpieczeństwo dostania się ciał obcych, pasożytów i innych niepożądanych materiałów do żywności, którą spożywamy.