Jak zadbać o to, aby nasza żywność była w pełni zdrowa?

jedzenie

Powinniśmy pamiętać przede wszystkim o myciu rąk, bo to zapewni nam bezpieczeństwo i unikniemy przenoszenia różnego rodzaju czynników chorobotwórczych. Pamiętajmy o tym aby zadbać o miejsce, w którym te posiłki przygotowujemy i o utrzymywaniu czystości lodówki, w której te produkty są przechowywane. Bardzo często potrafimy na długi czas wrzucać produkty do lodówki i mieszać je ze sobą. Pamiętajmy że warzywa mają często resztki ziemi, która może być potencjalnie niebezpieczna dla innych produktów. Dlatego najlepiej aby produkty spożywcze nie stykały się ze sobą, dzięki czemu zmniejszymy prawdopodobieństwo przeniesienia różnego rodzaju czynników chorobowych. Używajmy też produktów takich jak ekologiczne opakowania jednorazowe. Jest ich na rynku cała masa i bez większego problemu dostaniemy produkty takie jak słomki z makaronu, słomki słomiane, ekologiczne opakowania na zupę czy też naczynia z trzciny cukrowej. Za to czy wybieramy żywność zdrową odpowiedzialni jesteśmy w dużej mierze sami. W wyborze pomocne jest czytanie etykiet. Ważne jest także to czy zachowujemy ciąg chłodniczy wymagających produktów oraz sposób przechowywania żywności, jak też higiena podczas przygotowywania posiłków.